DEI 2018: Radionice

Na ovogodišnjoj konferenciji Dani e-infrastrukture pripremili smo niz radionica:

 • Web scraping novinskih portala
 • Drupal za urednike u Dabru
 • Uporaba Creative Commons licenci na obrazovnim sadržajima
 • Advanced Cyber Security Protection in Educational Institutions
 • Primjeri najbolje prakse vezano uz autorsko-pravna pitanja i pohranu objekata u repozitorije u Dabru
 • Kako nastaju standardi zanimanja i kvalifikacija?
 • Uvod u Laravel
 • Analiza i vizualizacija podataka - prvi koraci u R-u
 • Objava članaka u Hrčku u XML formatu
 • Napredno korištenje Informacijskog sustava visokih učilišta (ISVU)
 • Visokoškolska ustanova na društvenim mrežama - izazovi, dobre prakse i prednosti
 • Sustav AAI@EduHr od A do Ž
 • Kontejneri u naprednom računanju
 • Izrada i primjena digitalnih znački u obrazovanju

Broj mjesta na radionicama je ograničen. Stoga ćemo link za prijavu na radionicu sudionicima poslati čim primimo obavijest o uplati kotizacije.

Web scraping novinskih portala

kalendar 11. 4. 2018. u 9:00 sati

trajanje 90 min

gdje učionica Srce-A

opis Cilj radionice je uputiti korisnike na mogućnosti parsiranja članaka novinskih portala poput Večernjeg Lista, Jutarnjeg Lista i 24sata koristeći programski jezik Python uz pomoć BeautifulSoup i Scrapy za ekstrakciju podataka.

Definirajući vlastita pravila ekstrakcije poput ključnih riječi, datum objave, autora članka, te drugih kriterija omogućuje nam brojne analize koje ubrzavaju proces prikupljanja i obrada podataka.

Svi podatci će biti potom spremljeni u Excel tablici koje ćemo analizirati putem kreacije grafova.

predavač predavač: Josip Katalinić, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu


Drupal za urednike u Dabru

kalendar 11. 4. 2018. u 9:00 sati

trajanje  90 min

gdje učionica Srce-B

opis Radionica je namijenjena urednicima repozitorija u Dabru. Dabar (Digitalni akademski arhivi i repozitoriji) sustav je koji za pristup sadržaju koristi Drupal CMS. Na ovoj će se radionici urednici posvetiti uređenju stranica svojih repozitorija te naučiti koristiti naprednije značajke Drupala (rad s datotekama, poveznicama, izbornicima).

predavač predavači: Jasmina Plavac i Filip Ivanko, Srce


Uporaba Creative Commons licenci na obrazovnim sadržajima

kalendar 11. 4. 2018. u 9:00 sati

trajanje 90 min

gdje učionica Srce-D

opis Creative Commons licence (https://creativecommons.org/) predstavljaju sustav licenci najčešće korišten kod objave autorskih djela u otvorenom pristupu, a zbog iznimne lakoće korištenja i međunarodne prepoznatljivosti sve je veći broj obrazovnih materijala dostupnih upravo pod ovim licencama.

Sudionici ove radionice upoznat će se s osnovnim informacijama o autorskom pravu, vrstama CC licenci te načinima njihove primjene.

Radionica je namijenjena svima koji izrađuju obrazovne materijale te ih žele ih javno objaviti, a i prepoznati mogućnosti korištenja tuđih djela.

predavač predavačica: Tamara Birkić, Srce


Advanced Cyber Security Protection in Educational Institutions

kalendar 11. 4. 2018. u 9:00 sati

trajanje 90 min

gdje dvorana City Plaza-Brač

opis Polaznici radionice će se upoznati s načinima zaštite od modernih napada i cryptolockera, programa koji kriptiraju podatke na uređaju. Također, poseban će se naglasak staviti na moguće pristupe pri zaštiti od ranjivosti zero-day i cryptolockera na mrežnoj razini i razini uređaja (računala, tableta, mobilnih telefona…), tzv.  endpoints.  Razmotrit će se i sustavniji pristupi u zaštiti od napada na institucijskoj razini.

Radionica je namijenjena IT stručnjacima iz sustava znanosti i visokog obrazovanja, administratorima informacijskih sustava te svim zainteresiranim polaznicima.

predavač predavač: Ivan Štrbac, Check Point Software Technologies


Primjeri najbolje prakse vezano uz autorsko-pravna pitanja i pohranu objekata u repozitorije u Dabru

kalendar 11. 4. 2018. u 9:00 sati

trajanje  90 min

gdje dvorana City Plaza-Lastovo

opis Radionica je namijenjena knjižničarima, urednicima repozitorija u sustavu Dabar te svima koji pohranjuju građu u repozitorije. Na radionici će se raspravljati o primjerima (hodogramima) dobre prakse kod pohranjivanja digitalne građe u repozitorij, a naglasak će biti na autorsko-pravnim pitanjima koja se mogu pojaviti prilikom pohranjivanja.

Cilj je radionice razmijeniti iskustva pohranjivanja, osvijestiti izazove te, općenito, pomoći sudionicima da dobiju odgovore vezane uz problematiku pohranjivanja radova u repozitorij.

predavač predavači: Iva Melinščak Zlodi, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Bojan Macan, Institut Ruđer Bošković i Dina Vrkić, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu


Kako nastaju standardi zanimanja i kvalifikacija?

kalendar 11. 4. 2018. u 9:00 sati

trajanje  90 min

gdje dvorana City Plaza-Mljet

opis Radionica je namijenjena svima koji se žele upoznati s Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom i načinom na koji nastaju i upisuju se standardi u Registar HKO-a, a najviše korisnicima projekata čiji su ciljevi upravo izrada standarda zanimanja i/ili kvalifikacija. Na radionici će se prikazati neki osnovni koraci koji prethode izradi standarda, alati koje je pri tome moguće koristiti, dati osnovne informacije o HKO-u.

Sudionici će se također upoznati s postupcima koje predlagatelji zahtjeva, djelatnici ministarstava ali i članovi sektorskih vijeća slijedno izvode, kako bi na kraju prijedlog standarda bio prihvaćen i upisan u Registar HKO-a.

predavač predavači: Jure Biloglav, Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Zlatko Erjavec, Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu


Uvod u Laravel

kalendar 12. 4. 2018. u 13:00 sati

trajanje 180 min

gdje učionica Srce-A

opis Laravel je trenutačno jedan od najpopularnijih PHP razvojnih okvira, s trendom daljnjeg rasta. Napisan je u otvorenom programskom kôdu prateći arhitekturu aplikacija MVC (Model – View – Controller).

Koristeći sve alate koji dolaze s Laravelom, programer može brzo započeti s razvojem aplikacije, povezati se sa svim popularnim bazama podataka, te po potrebi dodati bilo koji paket pomoću alata za upravljanje paketima Composer.

U radionici će se objasniti osnovni koncepti vezani uz Laravel, pokazati kako povezati Laravel s bazom podataka, te demonstrirati izradu modela podataka, pogleda za prikaz podataka te kontrolera za obradu podataka.

Polaznici će imati priliku praktično primijeniti stečena znanja, uz potporu predavača.

predavač predavači: Miro Mačinković, Marko Ivančić i Nenad Crnko, Srce


Analiza i vizualizacija podataka - prvi koraci u R-u

kalendar 12. 4. 2018. u 13:00 sati

trajanje 180 min

gdje učionica Srce-B

opis Programski jezik R trenutačno je jedan od najpopularnijih alata otvorenog programskog kôda koji se koristi za analizu i vizualizaciju podataka.

Sudionici će se na radionici upoznati s osnovnim mogućnostima programskog jezika R, instalacijom odabranih dodanih (kontribuiranih) programskih paketa sa spremišta (koristit će se spremište CRAN), postupkom uvoza podataka iz Excelove datoteke, vrstama i strukturama podataka te osnovama izrade grafova. Većina primjera bit će prikazani na skupovima podataka koji su preddefinirano dostupni prilikom instalacije R-a, uz dodatne primjere na skupu podataka preuzetom iz Excel datoteke.

Za praktičan rad koristit će se R inačica 3.4.3. te RStudio Desktop inačica 1.1.4. Praktična primjena stečenih znanja provesti će se uz potporu predavača tijekom radionice.

predavač predavačica: Aleksandra Ana Janković, Srce


Objava članaka u Hrčku u XML formatu

kalendar 12. 4. 2018. u 13:00 sati

trajanje 90 min

gdje učionica Srce-D

opis Od travnja 2017. godine Hrčak omogućuje objavljivanje brojeva časopisa sa cjelovitim tekstovima radova u XML formatu. Ova praksa objavljivanja dio je suvremenog znanstvenog izdavaštva, no izuzetno je kompleksan proces za uredništvo jednog časopisa, stoga ćemo na ovoj radionici upoznati polaznike s osnovama izrade članaka u XML formatu te im dati temelj za promišljanje kako započeti. Raspravljat ćemo o XML formatu i JATS standardu, pokazat ćemo dosadašnju realizaciju na Hrčku te ćemo predstaviti mogućnosti koje su na raspolaganju uredništvima koja se odluče za ovakav način objavljivanja.

Radionica je prvenstveno namijenjena i prilagođena uredništvima časopisa koji objavljuju na Hrčku, a s obzirom na ponavljanje sadržaja o kojem će biti riječi, ljubazno molimo da polaznici koji su već prisustvovali radionici ustupe mjesto polaznicima koji još nisu za to imali priliku.

predavač predavačica: Ljiljana Jertec, Srce


Napredno korištenje Informacijskog sustava visokih učilišta (ISVU)

kalendar 12. 4. 2018. u 13:00 sati

trajanje 180 min

gdje dvorana City Plaza-Brač

opis ISVU je informacijski sustav visokih učilišta u Republici Hrvatskoj kojeg koristi više od 100 ustanova, oko 150 000 studenata i više od 15 000 nastavnika i administrativnog osoblja. Informacijski sustav se kontinuirano razvija i unaprjeđuje kako bi ustanove mogle što učinkovitije obavljati svoje aktivnosti.

Na ovoj radionici, koja je namijenjena prvenstveno korisnicima koji već imaju iskustva u uporabi sustava (ISVU koordinatori), obradit će se ove teme: opis uloge ISVU koordinatora na visokom učilištu, vođenje poslijediplomskih studija, praćenje održane nastave, način administriranja AAI imenika ustanove kroz ISVU, pregled sustava (dashboard) te novosti u razvoju ISVU-a.

predavač predavači: Siniša Ćosić i Martina Šarić, Srce


Visokoškolska ustanova na društvenim mrežama - izazovi, dobre prakse i prednosti

kalendar 12. 4. 2018. u 13:00 sati

trajanje 90 min

gdje dvorana City Plaza-Lastovo

opis Da bi neka ustanova bila prisutna na društvenim mrežama treba prije svega identificirati koje su društvene mreže pravi odabir za nju. Samo otvaranje korisničkog računa na nekoj društvenoj mreži ne znači ništa ako nema i adekvatnog sadržaja koji će se objavljivati. Osim toga vrlo važna je i komunikacija putem društvenih mreža. Ova kratka radionica odškrinut će vrata društvenih mreža vašoj ustanovi i pomoći će vam pri kreiranju strategije nastupa na njima.

predavač predavač: Kruno Golubić, Srce


Sustav AAI@EduHr od A do Ž

kalendar 12. 4. 2018. u 13:00 sati

trajanje 120 min

gdje dvorana City Plaza-Mljet

opis Cilj ove radionice je polaznicima dati kompletan pregled sustava AAI@EduHr, te objasniti kako funkcioniraju pojedine komponente sustava.

Zašto se autentikacija putem sustava AAI@EduHr ne može (jednostavno) implementirati u desktop i mobilnim aplikacijama? Što ako dio potencijalnih korisnika vaše usluge nije iz Hrvatske ili nema pravo na elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr? Zašto je aplikacije u fazi razvoja potrebno registrirati kao testne? Zašto se svake godine provodi certificiranje usluga i matičnih ustanova? Čemu služe virtualne organizacije i koriste li se u praksi? Koje novosti u sustavu AAI@EduHr očekivati u 2018. godini?

Ako vas zanimaju odgovori na barem neka od navedenih pitanja ili imate svoja pitanja vezana uz sustav AAI@EduHr, onda je ova radionica upravo za Vas. Radionica je namijenjena svima koji bi htjeli razvijati, implementirati ili održavati servise i aplikacije koje koriste sustav AAI@EduHr, bez obzira na razinu predznanja o sustavu AAI@EduHr.

predavač predavač: Mijo Đerek, Srce


Kontejneri u naprednom računanju

kalendar 12. 4. 2017. u 14:50 sati

trajanje 90 min.

gdje učionica Srce-E

opis Kontejneri su oblik virtualizacije na razini operacijskog sustava koji omogućavaju izvođenje različitih verzija operacijskog sustava na istom poslužitelju. Osnovna prednost kontejnera u odnosu na virtualizacijske platforme poput VMware ili Xen je relativno mali gubitak performansi u odnosu na hardver.

Platforme za napredno računanje poput superračunala i računalnih klastera omogućavaju istraživačima učinkovito izvođenje računalno zahtjevnih programa. Programi su dosta složeni te zahtijevaju brojne različite verzije programskih knjižnica. Kontejneri su zbog svoje učinkovitosti i mogućnosti pripreme različitih operacijskih sustava idealni za napredno računanje. Sustav za upravljanje kontejnerima Singularity je optimiziran za potrebe naprednog računanja.

U okviru ove radionice bit će opisan sustav Singularity, priprema i rad s kontejnerima te mogućnosti korištenja kontejnera na konkretnom primjeru računalnog klastera Isabella.

predavač predavač: Tomislav Stilinović, Srce


Izrada i primjena digitalnih znački u obrazovanju

kalendar 12. 4. 2018. u 14:50 sati

trajanje 90 min.

gdje učionica Srce-D

opis Radionica je namijenjena svima koji rade u obrazovanju ili ih zanima ova tema, a žele se na praktičan način upoznati s konceptom digitalnih znački (digital badges), inovativnog načina prikaza stečenih znanja i vještina.

Na početku će se obraditi osnovni pojmovi i koncept vezani uz značke, a zatim će se polaznici radionice kroz praktičan rad upoznati s izradom vizualnog prikaza značke u alatu Badge Designer, postavljanjem detalja i kriterija za dodjelu znački u sustavu Moodle te s načinom čuvanja dobivenih znački u repozitoriju Mozilla Backpack iz kojeg one mogu biti izvezene u profile na različitim društvenim mrežama i sustavima.

predavač predavačica: Maja Hornung, Srce