U srijedu započinje konferencija Srce DEI 2022

U srijedu 6. travnja 2022. započinje ovogodišnja stručna konferencije Srca Dani e-infrastrukture Srce DEI 2022 koja je ujedno i konferencija nacionalnog strateškog projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO).

Nakon službenog otvaranja konferencije slijedit će pozvana predavanja profesora Wima van Petegema s KU Leuven i prof dr. sc. Snježane Prijić-Samaržija rektorica Sveučilišta u Rijeci i predsjednica Rektorskog zbora RH.

Profesor Wim Van Petegem govorit će o izazovima za znanstvenike, nastavnike te ustanove i institucije u digitalnom svijetu, o nužnim vještinama, ali i nužnim promjenama u radu pojedinaca i institucija. Profesorica Snježana Prijić-Samaržija dat će osvrt na stanje digitalne transformacije hrvatskih sveučilišta te posebno na promjene koje predstoje hrvatskim sveučilištima, pa tako i Sveučilištu u Rijeci, te na mogućnosti i izazove što ih digitalna transformacija donosi sveučilištima danas i sutra.

Ova pozvana predavanja nedvojbeno će biti odličan poticaj za daljnju raspravu koju ćemo nastaviti u okviru središnjeg događanje prvog dana konferencije: Foruma čelnika iz sustava znanosti i visokog obrazovanja na kojem će se raspravljati na temu "E-infrastruktura za znanost i visoko obrazovanje kakve želimo". U raspravi će sudjelovati: Sandra Bezjak, v. d. ravnateljice Agencije za znanost i visoko obrazovanje, Stjepan Lakušić, novoizabrani rektor Sveučilišta u Zagrebu, dekan Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Ivan Marić, ravnatelj Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu, Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, predsjednica Rektorskog zbora Republike Hrvatske, Hrvoje Puljiz, ravnatelj CARNET-a, David M. Smith, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković  dok će moderatorica foruma biti Tanja Ivančić, Večernji list.

Treće pozvano predavanje održat će drugog dana konferencije dr. sc. Paolo Budroni, predsjednik Izvršnog odbora e-IRG (e-Infrastrukture Reflection Group) u kojem će predstaviti aktualne trendove i procese vezane uz nastanak i razvoj nove europske podatkovne infrastrukture i digitalnih usluga koje trebaju stvoriti okruženje za budući Europski istraživački prostor (ERA), posebno vezano uz razvoj Europskog oblaka za otvorenu znanost (EOSC).

Ostatak programa konferencije podijeljen je u 8 tematskih blokova unutar kojih će se održati 24 predavanja i 3 foruma. Prijave za online sudjelovanje su još uvijek otvorene, a svi zainteresirani se prijavljuju putem online obrasca.

 

Srce DEI 2022