Radionice

Na ovogodišnjoj konferenciji Dani e-infrastrukture pripremili smo sljedeće radionice:

 • ABC radionica dizajna nastave
 • E-infrastruktura u životnom ciklusu istraživačkih podataka
 • Kako održati interaktivno predavanje u online okruženju?
 • Koliko je pristupačan moj web
 • Novosti u sustavu AAI@EduHr

Broj mjesta na radionicama je ograničen.

ABC radionica dizajna nastave

kalendar 28. 4. 2021. u 13:30 sati

trajanje  180 min

opis  ABC radionica omogućava  visokoškolskim nastavnicima da korištenjem ABC metode osmisle novi ili unaprijede postojeći kolegij ili obrazovni program primjenom digitalnih tehnologija.

Nastavnici na zabavan i jednostavan način rade u grupama na e-kolegiju definirajući vrstu i način provedbe pojedine aktivnosti (bilo u učionici ili online) koja je potrebna da se postignu ishodi učenja.

Radionica je namijenjena:

 • nastavnicima u sustavu visokog obrazovanja

predavač predavači: Sandra Kučina Softić i Tona Radobolja, Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu

materijali s radionice ABC radionica dizajna nastave

 

E-infrastruktura u životnom ciklusu istraživačkih podataka

kalendar 28. 4. 2021. u 15:10 sati

trajanje  90 min

opis  Radionica će polaznicima dati pregled usluga koje će se tijekom projekta NI4OS-Europe uključiti u katalog usluga Europskog oblaka za otvorenu znanost (EOSC) te pokriti životni ciklus istraživačkih podataka, od pripreme i obrade do pohrane te dugoročnog čuvanja podataka.

U prvom dijelu radionice bit će predstavljene usluge Srca za pripremu i obradu istraživačkih podataka: računalni klaster Isabella koji omogućava učinkovito izvođenje korisničkih aplikacija što zahtijevaju značajnu količinu računalnih resursa − procesora, grafičkih procesora, radne memorije, brzog spremišta i mreže − te usluga HTC Cloud, koja pruža napredne računalne resurse na kojima se jednostavno i fleksibilno mogu pokretati proizvoljni programski sustavi i aplikacije.

Drugi dio radionice obuhvatit će usluge Puh i Dabar koje su namijenjene za razmjenu, pohranu, dugoročno čuvanje i diseminaciju skupova istraživačkih podataka u skladu s načelima FAIR (engl. Findable, Accessible, Interoperable, Reusable).

Radionica je namijenjena:

 • istraživačima
 • nastavnicima u sustavu visokog obrazovanja
 • IT stručnjacima iz sustava znanosti i visokog obrazovanja
 • svim korisnicima koji imaju potrebu za izvođenjem programa za napredno računanje ili analizu velikih količina podataka

predavač predavači: Martin Belavić, Kristina Posavec i Katarina Zailac, Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu

prezentacija s radionice E-infrastruktura u životnom ciklusu istraživačkih podataka, Martin Belavić, Kristina Posavec, Katarina Zailac (PDF, 2.8 MB)


Koliko je pristupačan moj web

kalendar 28. 4. 2021. u 15:10 sati

trajanje  90 min

opis  „Zakon o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora“ stupio je na snagu 23. rujna 2019. godine. Ovim se zakonom propisuje nužnost uporabe standarda prilikom izrade mrežnih stranica, kreiranja njihova izgleda, načina navigacije kroz sadržaj te kreiranja pretraživanja i strukture.

Na ovoj radionici tim Srca prikazat će postupak provjere pristupačnosti i usklađenosti 40-ak webova (javni web Srca i web-stranice usluga Srca) s navedenim zakonom. Uz to, demonstrirat će se mogućnosti pojedinih alata (WAVE Evaluation Tool, WhatFont i WCAG Color contrast checker) koji su se koristili tijekom postupka provjere.

Uz navedeno cilj je i potaknuti razmjenu znanja i iskustava u akademskoj zajednici o navedenoj temi.

Radionica je namijenjena:

 • IT stručnjacima iz sustava znanosti i visokog obrazovanja
 • urednicima i web-developerima
 • administratorima informacijskih sustava

predavač predavači: Jasmina Plavac, Gorana Kurtović i Mijo Krišto, Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu

prezentacija s radionice Koliko je pristupačan moj web, Jasmina Plavac, Gorana Kurtović i Mijo Krišto (PDF, 5 MB)


Novosti u sustavu AAI@EduHr

kalendar 28. 4. 2021. u 15:10 sati

trajanje 90 min

opis  Nakon uvodnog dijela, koji je zamišljen kao upoznavanje sa sustavom AAI@EduHr i osnovnim pojmovima u vezi s njim, na radionici će biti prezentirane novosti s naglaskom na uvođenje mogućnosti višestupanjske autentikacije u sustavu AAI@EduHr te uvođenje novog autentikacijskog protokola OIDC.

U cilju podizanja sigurnosti sustava AAI@EduHr za usluge koje trebaju povećanu razinu sigurnosti uvedena je mogućnost višestupanjske (dvostupanjske) autentikacije, pri čemu prvi stupanj ostaje unos korisničke oznake i zaporke, sastavnih dijelova e-identiteta iz sustava AAI@EduHr, a kao drugi stupanj davatelji usluga mogu izabrati neki od sustava koji generira jednokratne lozinke (tokene). Trenutačno podržani sustavi koji generiraju jednokratne tokene su: OTP via SMS, Yubico Yubikey i TOTP. Implementirani sustav omogućuje dodavanje i drugih mehanizama za drugi stupanj autentikacije.

OIDC je temeljen na autorizacijskom protokolu OAuth 2.0. Dizajniran je tako da ga je moguće koristiti u svim tipovima klijentskih aplikacija. Njegovom implementacijom omogućeno je korištenje SSO servisa sustava AAI@EduHr za JavaScript (aplikacije koje se izvršavaju samo u pregledniku) i nativne aplikacije (Android, iOS, Windows, Linux).

Na radionici će biti demonstrirano kako vlasnici usluge mogu zatražiti uporabu opisanih mogućnosti za svoje usluge te kako iz korisničke perspektive izgleda pristup takvoj usluzi.

Jedan od ciljeva ove radionice je polaznicima pomoći u rješavanju problema iz prakse. Ako u praksi nailazite na probleme i imate pitanja, ova je radionica mjesto gdje takva pitanja možete postaviti.

Radionica je namijenjena:

 • IT stručnjacima iz sustava znanosti i visokog obrazovanja
 • administratorima informacijskih sustava
 • razvijateljima aplikacija koje koriste SSO servis sustava AAI@EduHr

predavač predavači: Mijo Đerek, Dubravko Penezić i Marko Ivančić, Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu

prezentacija s radionice Novosti u sustavu AAI@EduHr, Mijo Đerek, Dubravko Penezić, Marko Ivančić (PDF, 5 MB)


Kako održati interaktivno predavanje u online okruženju?

kalendar 28. 4. 2021. u 15:10 sati

trajanje 90 min

opis  Prilikom planiranja online predavanja važno je predvidjeti na koji način zadržati pozornost slušatelja i potaknuti njihovo aktivno sudjelovanje. Koji pristup odabrati i s kojim ciljem?

U okviru ove radionice prikazat će se različite metode i alati koje je moguće rabiti kako bi se online predavanje učinilo interaktivnijim. Sudionici radionice unaprijedit će svoje digitalne kompetencije vezane uz izvođenje online interaktivnih predavanja, imat će priliku isprobati svaki pristup u ulozi polaznika te razmotriti mogućnosti primjene prilikom pripreme i izvođenja vlastitih online predavanja.

Radionica je namijenjena:

 • nastavnicima u sustavu visokog obrazovanja
 • IT stručnjacima iz sustava znanosti i visokog obrazovanja

predavač predavačice: Zrinka Popić i Sabina Rako, Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu

prezentacija s radionice Kako održati interaktivno predavanje u online okruženju, Zrinka Popić, Sabina Rako (PDF, 2 MB)