Dr. sc. Paolo Budroni – drugi pozvani predavač na Srce DEI 2022

Paolo BudroniDr. sc. Paolo Budroni dugogodišnji je aktivni sudionik izgradnje europske i austrijske e-infrastrukture i digitalnih usluga. Kao predstavnik Austrije, koji dolazi sa Sveučilišta u Beču, trenutačno je predsjednik Izvršnog odbora e-IRG (e-Infrastrukture Reflection Group), savjetodavnog strateškog tijela Europske komisije za pitanja e-infrastrukture i povezanih usluga, predsjeda skupštinom predstavnika Austrije u Europskom oblaku za otvorenu znanost (EOSC), član je Znanstvenog savjeta Common Language Resources and Technology Infrastructure -CLARIN, konzorcija europskih istraživačkih infrastruktura (ERIC).

Njegovo istraživačko i stručno iskustvo zadnjih 30 godina u području kulturne baštine, arhitekture istraživačkih informacijskih sustava u području znanosti, upravljanja znanjem vezano je i za upravljanje digitalnom imovinom i povezuje znanja o naprednim tehničkim sustavima sa stvarnim potrebama akademske i istraživačke zajednice. Kao direktor vodio je razvoj prvog informacijskog sustava znanosti na Sveučilištu u Beču (1991.-1997.) i razvoj digitalnog arhiva istraživačkih podataka Sveučilišta u Beču, koji je ujedno i institucijski repozitorij tog sveučilišta (Phaidra, 2007.-2016.).

U pozvanom predavanju dr. sc. Paolo Budroni će predstaviti aktualne trendove i procese vezane uz nastanak i razvoj nove europske podatkovne infrastrukture i digitalnih usluga koje trebaju biti okruženje za budući Europski istraživački prostor (ERA), posebno vezano uz razvoj Europskog oblaka za otvorenu znanost (EOSC). U značajnoj mjeri osvrnut će se i na organizacijske, upravljačke ali i tehničke izazove koji postoje na nacionalnoj i lokalnoj razini oko koordinacije aktivnosti vezanih za otvorenu znanosti. Naglasak će biti na nacionalne inicijative za otvorenu znanost, nužnost promocije i poticanja otvorenog obrazovanja te razvoja cjelovitog informacijskog sustava znanstvene djelatnosti (CRIS).

Očekujemo da će ovo pozvano predavanje biti dodatan poticaj i inspiracija za rasprave o stanju otvorene znanosti i otvorenog obrazovanja u Hrvatskoj i posebno za raspravu o stanju implementacije i očekivanjima vezanim za novi informacijski sustav znanstvene djelatnosti (CroRIS) kojeg zajednički razvijaju MZO, Srce i IRB.