Svečano je otvorena konferencija Srce DEI 2022

U srijedu 6. travnja 2022. počela je ovogodišnja stručna konferencije Srca Dani e-infrastrukture Srce DEI 2022 koja je ujedno i konferencija nacionalnog strateškog projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO).

Nakon službenog otvaranja konferencije slijedila su dva pozvana predavanja profesora Wima van Petegema s KU Leuven i prof dr. sc. Snježane Prijić-Samaržija rektorice Sveučilišta u Rijeci i predsjednica Rektorskog zbora RH.

Profesor Wim Van Petegem govorio je o izazovima za znanstvenike, nastavnike te ustanove i institucije u digitalnom svijetu, o nužnim vještinama, ali i nužnim promjenama u radu pojedinaca i institucija. Profesorica Snježana Prijić-Samaržija dala je osvrt na stanje digitalne transformacije hrvatskih sveučilišta te posebno na promjene koje predstoje hrvatskim sveučilištima, pa tako i Sveučilištu u Rijeci te na mogućnosti i izazove što ih digitalna transformacija donosi sveučilištima danas i sutra.

Raspravu smo nastavili u okviru središnjeg događanja prvog dana konferencije: Foruma čelnika iz sustava znanosti i visokog obrazovanja na kojem se raspravljalo na temu "E-infrastruktura za znanost i visoko obrazovanje kakve želimo". U raspravi su sudjelovali: Sandra Bezjak, v. d. ravnateljice Agencije za znanost i visoko obrazovanje, Stjepan Lakušić, novoizabrani rektor Sveučilišta u Zagrebu, dekan Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Ivan Marić, ravnatelj Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu, Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, predsjednica Rektorskog zbora Republike Hrvatske, Hrvoje Puljiz, ravnatelj CARNET-a, David M. Smith, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković,a moderatorica foruma bila je Tanja Ivančić iz Večernjeg lista.

Svečano otvorenje konferencije Srce DEI 2022

Foruma čelnika iz sustava znanosti i visokog obrazovanja