Koje promjene i mogućnosti donosi digitalizacija visokog obrazovanja saznajte na konferenciji Srce DEI 2023

digitalizacija obrazovanja

Digitalna transformacija visokog obrazovanja i obrazovnih procesa jedan je od ključnih prioriteta Srca, zbog čega ćemo se na ovogodišnjoj konferencije Dani e-infrastrukture  Srce DEI temama iz područja visokog obrazovanja baviti u čak pet tematskih blokova.

Započet ćemo s raspravom o novoj kategoriji strukturiranog obrazovanja - modulima koji u kraćem vremenu omogućavaju stjecanje određenih znanja i vještina, tzv.mikrokvalifikacija. Uvođenje mikrokvalifikacija u visoko obrazovanje čini ga inkluzivnijim i raznolikijim te pruža fleksibilinije i modularne mogućnosti učenja. Da li je naše visoko obrazovanje pripremljeno na uvođenje ovog oblika kvalifikacija, te koje su promjene potrebne u postojećim informacijskim sustavima Srca sudionici konferencije imat će priliku saznati tijekom tematskog bloka „Mikrokvalifikacije u visokom obrazovanju“.

Tijekom tematskog bloka „Projekt e-Sveučilišta“ bit će predstavljeno koje sve aktivnosti obuhvaća te što je planirano ovim novim nacionalnim projektom koji se provodi s ciljem poticanja digitalne preobrazbe ustanova visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj.  

Tijekom tematskog bloka „Informacijska podrška mobilnosti u Europi“ predstavit ćemo novosti o studentskim iskaznicama, kao i unapređenja Informacijskog sustava visokih učilišta u cilju omogućavanja bolje integracije hrvatskih sveučilišta u europske alijanse sveučilišta.

Koji je napredak ostvaren u procesu digitalizacije poslovanja sa studentima na primjeru elektronički pečatiranih potvrda o studiranju te na primjeru nove aplikacije Evidencija studentskih prava (ESP) koja je dio Informacijskog sustava visokih učilišta (ISVU) predstavit ćemo tijekom tematskog bloka „Iskoraci u administraciji studenata“.

I na kraju, tijekom tematskog bloka „Digitalna pristupačnost za bolje iskustvo učenja“ razgovarat ćemo i o važnosti digitalne pristupačnosti i to prilagodbi nastavnih materijala, mrežnih stranica i aplikacija za potrebe nastave kako bi oni bili što pristupačniji i omogućili uključivanje što većeg broja studenata, a posebice onih s invaliditetom.

Konferencija Dani e-infrastrukture Srce DEI održava se od 28. do 30. ožujka u prostorima Mozaik Event Centra i  Sveučilišnog računskog centra pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, Rektorskog zbora Republike Hrvatske i Grada Zagreba. Srce DEI 2023 ujedno je i završna konferencija projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO). Program konferencije Srce DEI 2023 dostupan je na web stranicama konferencije, a sudionici se mogu prijaviti za sudjelovanje ispunjavanjem obrasca.

Do sada su podršku organizaciji konferencije dali S&T Hrvatska i Storm Computers kao zlatni i AKD  kao srebrni sponzor te Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium i Odašiljači i veze kao sponzor. Medijski sponzori su ICT Business, studentski.hr i tportal.hr.