Najavljujemo drugog pozvanog predavača na konferenciji Srce DEI 2023

drugi pozvani predavac

Trećeg dana konferencije Srce DEI 2023, 30. ožujka, održat će se drugo pozvano predavanje koje će održati Giorgio Rossi, profesor fizike na Università degli Studi di Milano te predstavnik Italije u Upravnom odboru EOSC-a.

Giorgio Rossi vodi eksperimentalnu istraživačku grupu za fiziku materije niske dimenzije u postrojenjima za sinkrotronsko zračenje, u suradnji s CNR-om i Elettrom u Trstu. Ujedno je od 2008. godine i koordinator europske istraživačke infrastrukture za nanoznanost NFFA-Europe u Trstu (Nano Foundries and Fine Analysis). Od 2013. do 2016. godine predsjedao je Radnom grupom za strategiju fizikalnih znanosti i inženjerstva ESFRI-ja, a u razdoblju od 2016. do 2018. godine bio je predsjednik ESFRI-ja. Koordinirao je stručnom skupinom koja je napisala talijanski Nacionalni plan za otvorenu znanost koji je stupio na snagu 2022. Predstavlja Italiju u Upravnom odboru EOSC-a i doprinosi kao supredsjedatelj podskupine za politiku. Autor je ili koautor više od 240 znanstvenih radova u ISI časopisima.

U svojem predavanju pod naslovom „The challenge of digitalization of research: interoperability of research infrastructures and access to FAIR data for exploiting automated research workflows” govorit će o ulozi koju ključni elementi otvorene znanosti, a to su FAIR podatci i podatkovne usluge za istraživanje, imaju unutar EOSC-a, te koja je njihova uloga u jačanju interoperabilnosti  istraživačkih infrastruktura. Bit će riječi i o doprinosu istraživačkih infrastruktura i FAIR podataka u naprednoj digitalizaciji istraživanja, npr. putem automatiziranih tijekova istraživanja, što također može postati ključna prednost za europsko istraživanje ako EOSC bude uspješan.