Najavljujemo prvog pozvanog predavača na konferenciji Srce DEI 2023

Dr. Eng Lim Goh, pozvani predavač, DEI 2023

Drugog dana konferencije Srce DEI 2023, 29. ožujka, održat će se prvo pozvano predavanje koje će održati Dr. Eng Lim Goh, potpredsjednik i glavni tehnički direktor za napredno računanje i umjetnu inteligenciju u tvrtki Hewlett Packard Enterprise. Prije dolaska u Hewlett Packard Enterprise radio je kao glavni tehnički direktor u Silicon Graphicsu.

Dr. Goh se smatra jednim od najvažnijih HPC i AI vizionara, a u svojem istraživačkom radu bavi se temama kao što su prijelaz sa specifične na opću umjetnu inteligenciju i autonomne sustave, projektiranje arhitekture sustava za simulaciju biološki detaljnog mozga sisavaca, predviđanje predispozicija za nuspojave cjepiva putem strojnog učenja podataka o ekspresiji gena i osmišljavanje podatkovno-intenzivne strukture za exascale sustave.

Njegov rad uključuje i osmišljavanje decentraliziranog strojnog učenja metodom roja temeljenog na blockchainu za financije i zdravstvo, što je bilo objavljeno na naslovnici časopisa Nature, te rad na implementaciji umjetne inteligencije u utrkama Formule 1.

Bio je glavni istraživač u eksperimentu na Međunarodnoj svemirskoj postaji kojim je ispitivan rad autonomnih superračunala za vrijeme dugotrajnih svemirskih putovanja. Taj je program osvojio NASA-inu Medalju za iznimna tehnološka postignuća 2019. godine i nagradu HPCwire za vrhunska postignuća u 2017. godini. Dr. Goh je član Znanstvenog savjetodavnog odbora Nacionalne istraživačke zaklade Singapura. U svojoj doktorskoj disertaciji bavio se paralelnim arhitekturama i računalnom grafikom, a posjeduje i počasnu diplomu iz strojarstva na Sveučilištu u Birminghamu. Vlasnik je jedanaest američkih patenata, dok su dva još u postupku priznavanja.

U svojem predavanju govorit će o značaju superračunala i umjetne inteligencije, njihovim posebnostima i dobrobitima koje donose u provedbi znanstvenih istraživanja. Poseban naglasak bit će na odnosu između naprednog računanja i umjetne inteligencije te o tome kako se ta dva područja međusobno razvijaju, koje su razlike i sličnosti među njima te kako jedno utječe na drugo. Također govorit će i o primjeni naprednog računanja u razvoju umjetne inteligencije (npr. primjena GPU-eva u AI intenzivnim algoritmima), te o ulozi koju umjetna inteligencija sve više ima u znanosti i obrazovanju, ali i u poslovanju tvrtki.