Drugi nacionalni tripartitni sastanak EOSC-a

23. 2. 2024.

[21. 3. 2024.: Obavještavamo sve prijavljene i zainteresirane sudionike konferencije Dani e-infrastrukture Srce DEI 2024 da se termin održavanja konferencije promijenio. Konferencija će se održavati 16., 18. i 19. travnja 2024. godine. Nove termine održavanja pojedinog dijela programa provjerite na stranici Program]

DEI 2024 tripartitni

Nakon uspješno održanog sastanaka prošle godine, u okviru programa trećeg dana konferencije Srce DEI 2024, 18. travnja 2024. godine održat će se drugi po redu hrvatski tripartitni sastanak EOSC-a.

Sastanak će okupiti predstavnike tri upravljačke strane Europskog oblaka za otvorenu znanost (EOSC-a): EU, koju predstavlja Europska komisija, Udruženja EOSC-a kao tijela koje operativno vodi EOSC, te države članice EOSC-a koje su zastupljene u EOSC Upravljačkom odboru. Ministarstvo znanosti i obrazovanja, znanstvenici i istraživači te brojni drugi predstavnici zajednice za otvorenu znanost također će sudjelovati u programu.

Nacionalni tripartitni sastanci EOSC-a organiziraju se s ciljem jače sinergije u implementaciji EOSC-a u Europi, kako bi se unaprijedio sustav otvorene znanosti i postiglo usklađivanje nacionalnih politika s politikama EU-a. Ovogodišnje izdanje će, osim pregleda stanja razvoja i primjene EOSC-a i otvorene znanosti u EU i Hrvatskoj, biti posvećeno vještinama i kompetencijama znanstvenika i istraživača potrebnim za primjenu i razvoj otvorene znanosti i korištenje svih prednosti koje ona pruža. Bavit ćemo se i potrebom razvoja kompetentnih osoba – data stewards -  koje bi mogle pomoći istraživačima u njihovom radu  (bilo na razini ustanova ili na razini područja), a upravama ustanova dati podršku u donošenju i provođenju politika vezanih uz otvorenu znanost.

Naime, da bi znanstvenici i istraživači mogli provoditi svoja istraživanja u skladu s načelima otvorene znanosti, ali i da bi uspješno koristili sve prednosti koje im otvorena znanost EOSC daju na raspolaganje, bitno je da usvoje potrebne vještine i kompetencije, ali i da imaju na raspolaganju stručnu podršku na ustanovama. Radi se prvenstveno o znanju upravljanja podacima,  poznavanju primjene FAIR načela, korištenja alata za otvorenu znanost i otvoreni pristup, ali i poznavanje cjelokupnog okruženja EOSC, usluga koje su uključene u Europski oblak za otvorenu znanosti. Koja je pri tome uloga ustanova i samih istraživača, kako istraživačke politike mogu doprinijeti i kako osigurati financiranje da bi se znanstvenicima i istraživačima moglo pružiti potrebnu podršku, neke su od tema koje ćemo obrađivati na ovom događanju.

Prijave za sudjelovanje bit će otvorene početkom ožujka te pozivamo zainteresirane da prate web stranice Konferencije Srce DEI 2024 za sve novosti.