Objavljen program konferencije Dani e-infrastrukture Srce DEI 2024

28. 2. 2024.

[21. 3. 2024.: Obavještavamo sve prijavljene i zainteresirane sudionike konferencije Dani e-infrastrukture Srce DEI 2024 da se termin održavanja konferencije promijenio. Konferencija će se održavati 16., 18. i 19. travnja 2024. godine.]

Objavljen program konferencije Dani e-infrastrukture Srce DEI 2024

Objavili smo program konferencije Dani e-infrastrukture Srce DEI 2024. Pored već najavljenih pozvanih predavanja i nacionalnog tripartitnog sastanka EOSC-a program ovogodišnje konferencije sadrži više od četrdeset izlaganja, rasprava i panela podijeljenih u šest tematskih blokova, više od dvadeset radionica i više od trideset poster-prezentacija koje će biti izložene u prostoru konferencije.

Prvi dan konferencije održava se u zgradi Srca i u cijelosti je posvećen radionicama tijekom kojih će polaznici imati priliku usvojiti nova ili unaprijediti postojeća znanja i kompetencije u primjeni naprednih informacijskih i komunikacijskih tehnologija u radu, istraživanju i nastavi, s primarnim fokusom na digitalne usluge i resurse Srca.

Program drugog i trećeg dana odvija se u zgradi Sveučilišta u Zagrebu, a sastojat će se od pozvanih predavanja, radionica i panela i izlaganja organiziranih u šest tematskih blokova. U okviru Panela „Istraživački podaci – kako iskoristiti njihov puni potencijal?“ panelisti će raspravljati o iskorištavanju punog potencijala istraživačkih podataka te o načinima na koje javno financirane istraživačke infrastrukture i podaci koje te infrastrukture generiraju mogu podržati nove prilike i koristi za društvo.

Tijekom tematskog bloka „Superračunala u istraživanju i nastavi: Kako vam Srce može pomoći?“ bit će predstavljeni resursi za napredno računanje u Srcu te njihova praktična primjena u radu znanstvenika i nastavnika, kao i mogućnosti koje primjena novih resursa Srca otvara u osmišljavanju inovativnih pristupima istraživanjima i nastavi u visokom obrazovanju.

Kako napreduje Europsko sveučilište gradova u post-industrijskoj tranziciji – UNIC te dodatne informacije o provedenim aktivnostima u okviru europskih projekata kao i onima koje se tek planiraju sudionici će saznati u okviru tematskog bloka Europska sveučilišta – Alijansa UNIC“.

Tematski blok Znanstveno izdavaštvo i dobre uređivačke prakse“ bavit će se mogućnostima koje veliki jezični modeli i umjetna inteligencija otvaraju u području znanstvenog izdavaštva, ali i etičkim pitanjima koja dolaze s njima.

U okviru tematskog bloka „Vrli novi svijet - jesmo li spremni za nove vrste kibernetičkih prijetnji i napada?“ sudionici će saznati više o važnosti razvoju i primjeni kvantne kriptografije i kvantne distribucije ključeva te kako se njima štiti komunikacija u okruženjima kao što su kritična infrastruktura (industrija, transport, zdravstvo, itd.) i druga sigurnosno osjetljiva okruženja u Hrvatskoj, Europi i svijetu. Bit će predstavljeni i napori koje Hrvatska ulaže u zaštitu komunikacije i kibernetičku sigurnost u nadolazećoj kvantnoj eri i upoznati projekt izgradnje Hrvatske kvantne komunikacijske infrastrukture - CroQCI .

Tematski blok „Digitalizacija visokog obrazovanja – projekt e-Sveučilišta“ donosi novosti u provedbi projekta te planove za naredne aktivnosti, a u okviru tematskog bloka „Inovativnost obrazovnog procesa uz tehnologije AI“ sudionici će raspravljati o primjeni tehnologija umjetne inteligencije u obrazovnom procesu u digitalno doba te će biti predstavljeni primjeri iz prakse nastavnika u korištenju AI u obrazovnom procesu.

Zlatni sponzori konferencije, Comping i Dell Technologies i STORM Computers te srebrni sponzori tvrtke Axians Hrvatska i MEP pripremili su radionice na kojima će sudionici moći saznati kako upravljati umjetnom inteligencijom kroz stvarne primjere u nekoliko različitih industrija, dobiti priliku za stjecanje vještina potrebnih za suzbijanje naprednih kibernetičkih napada, saznati što je to Zero-Trust Network Access arhitektura te naučiti više o platformama koje omogućavaju praćenje, upravljanje i optimizaciju različitih komponenti u podatkovnom centru.

Ove godine, za sudjelovanje u programu konferencije uvedene su kotizacije kako bismo osigurali što kvalitetniji program i predavače. Pravo sudjelovanja u događajima u okviru programa konferencije ostvaruje se uz ispunjavanje prijavnog obrasca i uplatu iznosa kotizacije ovisno o kategoriji kojoj sudionik pripada, a prijave se otvaraju 29. veljače 2024.