Objavljene prezentacije i fotografije s konferencije Srce DEI 2024

26. 4. 2024.

Objavljene prezentacije i snimke s konferencije Srce DEI 2023

Uspješno je održana trodnevna konferencija Dani e-infrastrukture Srce DEI 2024 koja je ove godine okupila značajan broj sudionika zainteresiranih za razvoj e-infrastrukture sustava znanosti i visokog obrazovanja Republike Hrvatske.

Obavještavamo sve zainteresirane da su dostupne prezentacije s održanih radionica i predavanja, a moguće ih je pregledati na web stranicama konferencije. Vjerujemo da će navedeni materijali biti zanimljivi i korisni sudionicima, ali i svima koji ove godine nisu mogli sudjelovati na konferenciji.

Fotografije s konferencije možete pogledati na službenom Flickr profilu Srca.

Ove godine na konferenciji je sudjelovalo više od 400 sudionika iz sustava znanosti i visokog obrazovanja, javne uprave i gospodarstva te inozemstva, a održano je više od 20 radionica. Tijekom tri dana, uz navedeno, održano je šest tematskih blokova: „Vrli novi svijet – jesmo li spremni za nove vrste kibernetičkih prijetnji i napada“, „Superračunala u istraživanju i nastavi: Kako vam Srce može pomoći?“, „Znanstveno izdavaštvo i dobre uređivačke prakse“, „Europska Sveučilišta – Alijansa UNIC“, „Digitalizacija visokog obrazovanja – projekt e-Sveučilišta“ i „Inovativnost obrazovnog procesa uz tehnologije AI“ te dva pozvana predavanja. Pozvano predavanje „Hidrometeorološke usluge i servisi nove generacije: Od ranog upozorenja do klimatske neutralnosti“ održao je dr. sc. Ivan Güttler, glavni ravnatelj Državnog hidrometeorološkog zavoda koji je govorio o praćenju, mjerenju i analizi meteorološke situacije, upozorenjima na vremenske nepogode te o tehnologiji, prvenstveno AI koja se sve više koristi u meteorologiji. Drugo pozvano predavanje „Artificial Intelligence in Education: Making Students Matter“ održala je profesorica Denise Whitelock tijekom kojeg je objasnila kako se inteligentni sustavi podučavanja i personalizirani mehanizmi za slanje povratnih informacija mogu poboljšati korištenjem umjetne inteligencije s ciljem poticanja studenata na veći angažman i postizanje boljih ishoda učenja što u konačnici rezultira učinkovitijem i djelotvornijem obrazovnim okruženjem.

Održan je i panel „Istraživački podaci – kako iskoristiti njihov puni potencijal?“ tijekom kojeg su panelisti raspravljali o izazovima s kojima se susreću znanstvenici u svom radu, a tiču se generiranja, prikupljanja i obrade podataka, osiguravanja njihove kvalitete kao i nužnosti definiranja uvjeta javne razmjene i otvaranja podataka.

Također, posjetitelji su imali priliku vidjeti i više od trideset poster-prezentacija. Zahvaljujemo svim sudionicima, a posebno predavačima, izlagačima postera i sudionicima panela koji su dali velik doprinos programu ovogodišnje konferencije.

Podsjećamo, dostupan je i izvještaj s konferencije.

Veselimo se našem novom susretu sljedeće godine na konferenciji Srce DEI 2025!