Održan drugi dan konferencije Srce DEI 2024

18. 4. 2024.

Održan drugi dan Srce DEI 2024

Sedmo izdanje konferencije Dani e-infrastrukture, Srce DEI 2024 svečano je otvoreno danas u 9.30 čime je ujedno i započeo drugi dan programa konferencije.

Pozdravnim govorom konferenciju je otvorio ravnatelj Srca Ivan Marić, a nakon toga su prigodne govore održali prorektor za poslovanje i digitalizaciju Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Tomislav Bolanča u ime suorganizatora Sveučilišta u Zagrebu, ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju u Ministarstvu znanosti i obrazovanja dr. sc. Hrvoje Meštrić u ime pokrovitelja konferencije Ministarstva znanosti i obrazovanja. Potom je predsjednik programskog odbora dr. sc. Slaven Mihaljević detaljno predstavio program konferencije

U pozvanom predavanju glavni ravnatelj Državnog hidrometeorološkog zavoda dr. sc. Ivan Güttler pojasnio je neraskidivu vezu između računarstva visokih performansi i postizanja što je moguće veće preciznosti u modeliranju atmosfere, voda i kvalitete zraka. Također, pokazao je kakvu su revoluciju u hidrometeorologiji izazvale pojava radarskih snimki i satelitskih mjerenja te upotreba superračunala koja omogućavaju brzu i učinkovitu obradu enormnih količina podataka.

Nakon pozvanog predavanja slijedio je panel „Istraživački podaci – kako iskoristiti njihov puni potencijal? u kojem su kao panelisti sudjelovali dr. sc. Damir Aumiler, voditelj Centra za napredne laserske tehnike CALT na Institutu za fiziku, akademik Sven Lončarić, suvoditelj Znanstvenog centra izvrsnosti za znanost o podacima i kooperativne sustave i voditelj Istraživačke jedinice za znanost o podatcima na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Ivan Marić, ravnatelj Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Hrvoje Meštrić, ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, prof. dr. sc. Tomislav Josip Mlinarić, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i suradnju s gospodarstvom na Sveučilištu u Zagrebu, Igor Ljubi, načelnik Sektora za razvoj digitalnog društva u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva, dr. sc. Vanja Škurić, Senior Solution Architect u Compingu i dr. sc. Kruno Vukušić, član istraživačke grupe Ive Tolić s Instituta Ruđer Bošković. Panel je moderirala dr. sc. Inga Patarčić, menadžer znanstvenih podataka, s Max Delbrück Centra za molekularnu medicinu u Berlinu. Panelisti su raspravljali o izazovima s kojima se susreću znanstvenici u svom radu, a tiču se generiranja, prikupljanja i obrade podataka, osiguravanja njihove kvalitete kao i nužnosti definiranja uvjeta javne razmjene i otvaranja podataka. Složili su se da podrška specijaliziranih stručnjaka za upravljanje podacima na ustanovama postaje neophodna. Uvjet za osiguravanje takve podrške zahtjeva dugoročno i strateško planiranje cijele zajednice, od samih istraživačkih ustanova, do donositelja politika kako bi se osigurali potrebni resursi. Srce je sa svojim infrastrukturama i nizom usluga za istraživače i ustanove spremno odgovoriti na sve izazove koje moderna znanost i istraživanje donose.

U poslijepodnevnom dijelu programa istovremeno su se odvijala četiri tematska bloka tijekom kojih su sudionicima bili predstavljeni načini korištenja resursa za napredno računanje u Srcu u istraživačkim projektima i nastavi, aktivnosti u izgradnji virtualnog kampusa koji je temeljna informacijska infrastruktura za podršku mobilnosti studenata a koju razvija Srce. Koje mogućnosti veliki jezični modeli i umjetna inteligencija otvaraju u području znanstvenog izdavaštva i koja etička pitanja izazivaju saznali smo tijekom trećeg tematskog bloka dok smo tijekom četvrtog tematskog bloka saznali kako kvantne tehnologije unapređuju kibernetičku sigurnost i što Hrvatska i Europa rade po pitanju zaštite komunikacije i kibernetičke sigurnosti u nadolazećoj kvantnoj eri.

Održano je i pet vrlo zanimljivih radionica tijekom kojih su sudionici imali priliku unaprijediti svoja znanja iz područja računalne sigurnosti i upravljanja podatkovnim centrima, unaprijediti vještine u korištenju OJS za objavljivanje svog časopisa te saznati kako omogućiti dvostupanjsku autentikaciju u svojoj aplikaciji.

Program trećeg dana započinje sutra u 9:00 sati pozvanim predavanjem tijekom kojeg će profesorica Denise Whitelock objasniti kako alati za umjetnu inteligenciju, kao što je ChatGPT, mogu stvoriti nove mogućnosti za poticanje angažmana studenata, poboljšanje ishoda učenja i stvaranje učinkovitijeg i djelotvornijeg obrazovnog okruženja.

Potom se održavaju tematski blokovi posvećeni napretku projekta e-Sveučilišta i korištenju tehnologija umjetne inteligencije u poboljšanju inovativnosti obrazovnog procesa. Uz ova dva tematska bloka, započet će i drugi nacionalni tripartitni sastanak EOSC-a tijekom kojeg će predstavnici Europske komisije, Udruženja EOSC, EOSC Upravljačkog odbora, Ministarstva znanosti i obrazovanja, znanstvenici, istraživači i brojni drugi predstavnici zajednice za otvorenu znanost. razgovarati o vještinama i kompetencijama znanstvenika i istraživača potrebnim za primjenu i razvoj otvorene znanosti i korištenje svih prednosti koje ona pruža. Sudionici će se baviti potrebom razvoja kompetentnih osoba – data stewards - koje bi mogle pomoći istraživačima u njihovom radu (bilo na razini ustanova ili na razini područja), a upravama ustanova dati podršku u donošenju i provođenju politika vezanih uz otvorenu znanost. Bit će dan i pregled stanja razvoja i primjene EOSC-a i otvorene znanosti u EU i Hrvatskoj.

Održat će se i osam radionica tijekom kojih će sudionici unaprijediti svoja znanja i vještine u korištenju naprednih tehnologija i usluga Srca.

Konferencija Dani e-infrastrukture Srce DEI 2024 održava se 16., 18. i 19. travnja 2024. u organizaciji Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebi Sveučilišta u Zagrebu. Pokrovitelji ovogodišnje konferencije su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Rektorski zbor Republike Hrvatske i Grad Zagreb. AKD, Comping i Del Technologies te Storm Grupa su zlatni sponzori, Axians Hrvatska, Elsevier i MEP su srebrni, a Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium i Odašiljači i veze su sponzori ovogodišnjeg izdanja konferencije.