Panel: Iskorištavamo li puni potencijal istraživačkih podataka?

13. 3. 2024.

[21. 3. 2024.: Obavještavamo sve prijavljene i zainteresirane sudionike konferencije Dani e-infrastrukture Srce DEI 2024 da se termin održavanja konferencije promijenio. Konferencija će se održavati 16., 18. i 19. travnja 2024. godine. Nove termine održavanja pojedinog dijela programa provjerite na stranici Program]

Panel: Iskorištavamo li puni potencijal istraživačkih podataka?

Drugog dana konferencije Srce DEI 2024, 17. travnja u 11:30 održat će se panel „Istraživački podaci – kako iskoristiti njihov puni potencijal?“.

Tijekom panela će se raspravljati o iskorištavanju punog potencijala istraživačkih podataka, načinima na koje javno financirane istraživačke infrastrukture i podaci koje te infrastrukture generiraju mogu podržati nove prilike i koristi za društvo, koje su prilike i izazovi rada s otvorenim podacima na istraživačkim infrastrukturama te koliko smo daleko došli u nastojanju da otvorimo istraživačke podatke dobivene radom istraživačkih infrastruktura i što se radi na razini politika.

Kao panelisti će sudjelovati: dr. sc. Damir Aumiler, Institut za fiziku, voditelj Centra za napredne laserske tehnike CALT, akademik Sven Lončarić, Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva, voditelj Znanstvenog centra izvrsnosti o podatcima, dr. sc. Kruno Vukušić, Institut Ruđer Bošković, član istraživačke grupe Ive Tolić, dr. sc. Vanja Škurić, Comping, Senior Solution Architect, Ivan Marić, Sveučilišni računski centar, te predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja i Sveučilišta u Zagrebu. Istraživačke infrastrukture i podaci su pokretači inovacija i društveno-ekonomskog razvoja u digitalnoj eri, a ključ uspjeha uspješnog korištenja istraživačkih podataka nalazi se u učinkovitoj i otvorenoj istraživačkoj infrastrukturi, te primjeni načela otvorene znanosti. Tijekom rasprave pokušat ćemo odgovoriti na brojna pitanja vezana uz postizanje višekratne upotrebe istraživačkih podataka, poticanje i osiguravanje dijeljenja istraživačkih podataka i njihove obrade i korištenja u više disciplina, ulogu otvorenih znanstvenih praksi, ulogu i značaj Europskog oblaka za otvorenu znanost za rad pojedinih istraživačkih infrastruktura, osiguravanje sredstava za financiranje ulaganja u istraživačke infrastrukture i brojna druga.

Pridružite se raspravi, pitajte paneliste sve što vas zanima i saznajte iskorištavate li puni potencijal istraživačkih podataka.

Prijave za konferenciju otvorene su do 9. travnja 2024. godine, a prijava je potpuna uz ispunjavanje prijavnog obrasca i uplatu iznosa kotizacije ovisno o kategoriji kojoj sudionik pripada.