Tematski blok “Znanstveno izdavaštvo i dobre uređivačke prakse“

27. 3. 2024.

Tematski blok “Znanstveno izdavaštvo i dobre uređivačke prakse“

Moderne tehnologije nepovratno mijenjanju svakodnevnicu, a kako one utječu na autore i uredništva znanstvenih i stručnih časopisa te koje prilike i izazove stvaraju saznat ćemo tijekom tematskog bloka „Znanstveno izdavaštvo i dobre uređivačke prakse“ koji će se održati u četvrtak 18. travnja s početkom u 14 sati u okviru programa drugog dana konferencije Srce DEI 2024.

Tehnologije poput velikih jezičnih modela (LLM - large language model) i usluge razvijene pomoću njih poput Chat GPT-a ili Gemini-a  primjenjive su u procesu pisanja, uređivanja i recenziranja radova, ali je pri tom važno da se tehnologija umjetne inteligencije koristi na etičan način. Tijekom ovog bloka razgovarat ćemo i o načinima pravilnog korištenja mogućnosti koje umjetna inteligencija donosi u znanstvenom izdavaštvu.

Predstavnici Srca će ovom prilikom predstaviti trenutne i planirane razvojne aktivnosti na Portalu hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa Hrčku što uključuje uređivanje podataka o izdavačima, implementaciju podrške za verzioniranje radova, daljnju promociju i podršku za format JATS XML koji, u odnosu na format PDF, unaprjeđuje mogućnosti rudarenja sadržaja i referenci, lakšu razmjenu podataka, veću pretraživost i dostupnost radova te omogućuje napredniji i interaktivni prikaz radova.

Kao predavači u tematskom bloku sudjeluju

  • Iva Grabarić Andonovski, Sveučilište u Zagrebu Prehrambeno-biotehnološki fakultet (urednica časopisa Food Technology and Biotechnology), Predsjednica Udruge ZNAK, članica Savjeta Hrčka
  • Ljiljana Jertec Musap, Sveučilište u Zagrebu Sveučilišni računski centar
  • prof. dr. sc. Ana Marušić, dr. med., Sveučilište u Splitu Medicinski fakultet
  • doc. dr. sc. Filip Šuligoj, Sveučilište u Zagrebu Fakultet strojarstva i brodogradnje

Moderator je Draženko Celjak, Sveučilište u Zagrebu Sveučilišni računski centar

Prijave za konferenciju otvorene su do 9. travnja 2024. godine, a prijava je potpuna uz ispunjavanje prijavnog obrasca i uplatu iznosa kotizacije ovisno o kategoriji kojoj sudionik pripada.